Hieronder vind je een aantal veel gestelde vragen over jouw rijopleiding. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact op via het contactformulier.

Wat moet ik doen voordat ik praktijkexamen kan gaan doen

De checklist voor zaken die je voor jouw praktijkexamen B moet doen kan je hier vinden. Loop door alle punten heen en zorg ervoor dat je deze op tijd kunt afvinken. Alleen dan loop je geen enkele vertraging op met jouw rijopleiding.

Waarom moet ik de rijschool machtigen?

Via mijn.cbr.nl kan je de rijschool machtigen. Hiermee geef je de autorijschool toestemming om jouw Tussentijdse toets of praktijkexamen in te plannen. Het is slim om dit in een vroeg stadium alvast te regelen.

Moet ik mijn theorie halen voordat ik een TTT kan doen?

Ja, voordat je een Tussentijdse toets kunt doen moet je je theorie-examen B hebben gehaald. Als je je theorie hebt gehaald is deze anderhalf jaar geldig.

Mijn legitimatie is verlopen, mag ik dan nog examen doen?

Nee, al is deze maar een dag verlopen, jouw legitimatie is dan niet meer geldig. Vraag op tijd een nieuwe aan zodat je niet voor niets bij jouw theorie- of praktijkexamen verschijnt. Dat kost niet alleen tijd maar ook heel veel geld en dat is zonde.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Daar is geen standaard antwoord op mogelijk want iedereen is weer anders. Het gemiddelde is zo'n 40 rijlessen (van 60 minuten). Of jij op dit gemiddelde uit gaat komen hangt helemaal van jou af. De een is sneller of langzamer dan de ander.
Na jouw gratis proefles kan ik wel een inschatting geven van het aantal lessen maar uiteindelijk zal de tijd moeten leren hoeveel je er precies nodig hebt.
Na een aantal lessen ken ik jou beter en kan ik ook een exactere inschatting geven. Je weet in ieder geval altijd op tijd waar je aan toe bent.

Ik wil mijn rijles afzeggen, kan dat?

Natuurlijk kan er altijd iets tussenkomen, geen probleem. Laat dit wel ruim van te voren weten zodat ik mijn agenda zo efficiënt mogelijk kan indelen. Bel je op de dag zelf, of in ieder geval op het laatste moment af, dan kan de rijles doorberekend worden.

Kan ik ook losse rijlessen nemen in plaats van een lespakket?

Ja dat is mogelijk. Realiseer je dan wel dat het voordeliger is als je een lespakket afneemt. Meer informatie hierover, zoals prijzen, vind je op deze pagina.

Is een proefles gratis?

Ja een proefles is altijd gratis en je zit nergens aan vast. Tijdens de proefles maak je kennis met jouw instructeur, zijn manier van lesgeven en het voertuig, de lesauto.

De instructeur kan dan kijken wat voor leerling jij bent en een grove inschatting maken van hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt. Na de proefles wordt dit allemaal met jou besproken en kan je er nog even over nadenken of direct je keuze maken.

Hoe dan ook, je betaald niets voor je proefles!

Hebben jullie ook een automaat?

We hebben twee auto's, waarvan eentje een automaat is. Mocht je dit willen dan kun je examen doen in deze automaat maar bedenk wel dat je dan een beperkt rijbewijs krijgt waarmee je alleen auto's met een automatische versnellingsbak mag rijden.

Wat ik weleens doe is als mensen moeite hebben met schakelen, tijdelijk overstappen naar de automaat en na verloop van tijd weer terug naar de schakel auto. Dit is om even wat rust te krijgen om je focus weer terug te krijgen bij de diverse verkeerstaken. Als dit goed genoeg lukt, kan je je weer focussen op het schakelen als je dat dan nog wil.

Hoe snel kan ik starten met mijn rijopleiding?

Ik heb geen wachtlijst dus je kunt binnen een week al aan het rijden zijn. Soms is het wat drukker en moet je misschien twee weken wachten maar langer komt eigenlijk nooit voor.

Heb ik altijd dezelfde instructeur?

Ja. Tijdens jouw gratis proefles maak je kennis met jouw instructeur. Mocht je daarna besluiten verder te gaan, staat deze instructeur altijd bij jou voor de deur. Nooit een vreemd gezicht, iemand die jou door en door kent, een vertrouwd gezicht dus.

Mag ik een lespakket ook in termijnen betalen?

Ja hoor, zonder extra kosten mag je het lespakket in termijnen betalen. Het lespakket van 20 lessen mag in één of in twee termijnen betaald worden en het grotere lespakket van 30 uur mag ik één, twee of vier termijnen betaald worden.

Hoe betaal ik mijn lessen?

Je krijgt via de email een factuur van jouw lessen, lespakket of een deel daarvan. In deze mail staat een link om via iDeal te betalen maar je kunt het zelf ook overmaken. Alles staat in die email. Natuurlijk mag je tijdens jouw rijles ook contant in de auto betalen als je dat fijner vind.

Waarom zijn lessen bij jou een uur (60 minuten) en geen 50 minuten?

Omdat veel leerlingen graag iets meer willen rijden dan een uur, dan is het eenvoudig uit te breiden naar anderhalf uur. 90 minuten is prima te behappen voor de meeste mensen. Meer wordt al gauw te vermoeiend en verlies je al gauw jouw concentratie.

Waarom kost een praktijkexamen zo veel?

Het CBR rekent een tarief van 108 euro (tarief 2019). Daarnaast komen ook de kosten die de rijschool moet rekenen voor bijvoorbeeld de huur van de auto tijdens het examen maar ook administratiekosten en verzekeringen. Ook zorg ik er altijd voor dat ik jou alleen kom ophalen als je examen gaat doen zodat je niet eerst iemand naar huis moet brengen. Ook na jouw examen neem ik de tijd om het nog even goed met je door te spreken.